fbpx

bench-by-the-river-wallpaper

Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ ήρθε κοντά της. Την πήρε στην αγκαλιά του και πέταξαν ψηλά. Την πήγε σε ένα μέρος που μόλις το αντίκρισε τα μάτια της βούρκωσαν. Γύρισε και τον κοίταξε με δέος! Εκείνος της χαμογέλασε και κάθισαν σε ένα όμορφο παγκάκι, δίπλα σε ένα ποτάμι!
Κάθε φορά που βρισκόντουσαν, του μίλαγε ακατάπαυστα, αλλά σήμερα ήταν αλλιώς. Ήθελε να μείνει για λίγο στη σιωπή! Μετά από λίγα λεπτά, γύρισε τον κοίταξε και του είπε…

– Ξέρεις τι παρατηρώ και τι συνειδητοποιώ αγαπημένε μου Αρχάγγελε;

– Τι παρατηρείς αγγελουδένια μου; την ρώτησε με την μελωδική του φωνή.

– Πως η Ζωή ρέει συνεχώς όπως ακριβώς αυτό εδώ το ποτάμι! Πως επίσης, η ομορφιά και το ξεχωριστό που αναζητάμε πολλές φορές στην Ζωή μας, βρίσκεται μέσα και πίσω από το κάθε τι. Βλέποντας όλο αυτό που μπροστά στα μάτια μου ξεδιπλώνεται κάνω τον παραλληλισμό με την Ζωή γενικότερα. Επίσης, νομίζω πως αυτό που αποκαλούμε ξεχωριστό, όμορφο, τέλειο, το έχουμε ταυτίσει με το ακριβό, το φανταχτερό, το άπιαστο, ενώ δεν θα έπρεπε να είναι έτσι. Δεν είπα να σταματήσουμε να επιθυμούμε όμορφα ρούχα ή ακριβά πράγματα, απλά αισθάνομαι σαν κάτι να έχουμε μπερδέψει.

Της χαμογέλασε κουνώντας το κεφάλι του καταφατικά.

– Είναι πολύ όμορφο αυτό που λες. Και ξέρεις κάτι; Η φύση, μέσα από την απλότητα της είναι ένα ζωντανό παράδειγμα της απαράμιλλης ομορφιάς, γαλήνης, ηρεμίας, του ξεχωριστού, του φανταχτερού και όλων αυτών που είπες, αλλά ακριβώς μέσω της απλότητας, της απάντησε.

– Ναι. Πόσο δίκιο έχεις, του είπε απαλά. Καθόμαστε εδώ και παρατηρώ πως γύρω μας, υπάρχουν μόνο δέντρα και νερό. Και όμως… Εγώ βλέπω την τελειότητα και την παραμυθένια ομορφιά να ξεχειλίζει από παντού σε όλο της το μεγαλείο.

– Και έτσι είναι!

– Με βοηθάς σε κάτι;

– Σε ό,τι επιθυμείς, της είπε με το λαμπερό του χαμόγελο!

– Μπορείς να μου μάθεις και να με βοηθήσεις να αναγνωρίζω αυτή την ομορφιά παντού στην Ζωή μου; Μπορείς κάθε φορά που με πιάνει άγχος, απογοήτευση και στεναχωριέμαι για αυτό το ξεχωριστό που αναζητώ ή και την υλοποίηση γενικότερα να μου θυμίζεις αυτό εδώ το σημείο; Να μου θυμίζεις αυτήν εδώ την ημέρα και την στιγμή;

– Αυτό ήταν μόνο; Μα φυσικά! Με μεγάλη μου χαρά! Ξέρεις γλυκό μου παιδί… Έχετε όντως συνδέσει την τελειότητα με το ακριβό, το φανταχτερό. Και όμως. Η Τελειότητα, η Απλότητα και η Ομορφιά βρίσκεται πίσω από το κάθε τι, έτσι απλά!

– Έχεις απόλυτο δίκιο. Σκέφτομαι όμως. Είναι κακό να επιθυμώ να έχω όμορφα ρούχα; Ακριβά πράγματα; Είναι κακό να έχω όσα επιθυμώ;

– Ποιος σου είπε πως είναι κακό; Απλά θα είναι διαφορετική η προσέγγιση σου, απέναντι σε αυτά που επιθυμείς.

– Δηλαδή;

– Θα τα βιώνεις όλα αυτά και θα τα έχεις σαν μία δική σου προέκταση!

– Δεν καταλαβαίνω, του είπε κοιτώντας τον με απορία.

– Άλλο είναι να δημιουργείς και να υλοποιείς όλα αυτά που επιθυμείς, επειδή όλα αυτά είσαι εσύ, και άλλο είναι να αναζητάς να αποκτήσεις όλα αυτά στην Ζωή σου για να νιώσεις ξεχωριστός και να προσδιορίζεσαι μέσα από αυτά! Καταλαβαίνεις την διαφορά;

– Νομίζω πως ναι… νομίζω πως αρχίζω να καταλαβαίνω! Και έχω την εντύπωση πως αυτό μπορώ να το καθιερώσω σε όλη μου την ζωή και σε όλους τους τομείς!

– Ακριβώς! Άλλο είναι να κάνεις κάτι επειδή είσαι ευτυχισμένος, και άλλο είναι να κάνεις κάτι που θα σε κάνει ευτυχισμένο. Είναι εντελώς διαφορετικό να κάνεις πράξεις και να δρας επειδή Είσαι Αγάπη, και άλλο είναι να τα κάνεις όλα αυτά για να έχεις Αγάπη!

Το πρώτο, υποδηλώνει πως είσαι ήδη και πράττεις. Θεωρείς δεδομένο ότι ευτυχισμένος και Αγάπη Είσαι και τα κάνεις όλα αυτά, γιατί πολύ απλά αυτά Είσαι Εσύ! Ενώ το άλλο μέσα του κρύβει την προσμονή. Και πως κάτι περιμένεις να λάβεις πίσω σαν αντάλλαγμα. Σαν ανταμοιβή.
Με τον ίδιο τρόπο να σκέφτεσαι και για όλα αυτά που επιθυμείς να έχεις και να υλοποιείς. Άλλο να τα έχεις γιατί είσαι εσύ όλα αυτά και άλλο να τα αναζητάς, γιατί μέσα από αυτά περιμένεις να νιώσεις ξεχωριστός.

Ξεχωριστός είσαι ούτως ή αλλιώς.

– Πόσο όμορφο. Σε ευχαριστώ που μου το ξεκαθάρισες αυτό. Μέσα από αυτή την οπτική, η υλοποίηση φαντάζει εύκολη. Γιατί στην ουσία μου λες, πως ό,τι έχω στην ζωή μου, σχετίζεται με αυτά που πραγματικά επιθυμώ. Να ρωτήσω όμως κάτι; Πώς γίνεται η απλότητα και το ακριβό να πηγαίνουν μαζί; Αυτά τα δύο, δεν αναιρούν το ένα το άλλο; Απλό και ακριβό είναι κάτι σαν αντίθετα.

– Ποιος ορίζει και καθορίζει αυτές τις έννοιες και τι εννοείς λέγοντας πως το απλό δεν ταιριάζει με το ακριβό; Αλήθεια τι σημαίνει απλό και ακριβό για εσένα;

– Δεν ξέρω. Δεν το έχω σκεφτεί ποτέ. Αλλά συνήθως έχουμε συνδέσει την απλότητα με το φτηνό. Ενώ ό,τι είναι ακριβό είναι άπιαστο και συνήθως το θεωρούμε περιττό.

– Γλυκό μου παιδί… φτηνό, ακριβό, φανταχτερό, μη φανταχτερό… Τι σημασία έχουν όλα αυτά; Σημασία δεν έχουν οι λέξεις, αλλά πως τοποθετείσαι εσύ απέναντι σε αυτές και τι αξία τους δίνεις. Ό,τι βλέπεις γύρω σου είναι ενέργεια. Ό,τι επιθυμείς για την ζωή σου μπορείς να το έχεις μέσα από την απλότητα και το μεγαλείο της ύπαρξής σου. Γιατί έχεις την δύναμη μέσα σου της υλοποίησης. Την επόμενη λοιπόν φορά που κάτι θα σου φαντάζει φτηνό ή ακριβό, ρώτα τον εαυτό σου πώς τοποθετείσαι εσύ απέναντι σε αυτό. Και δες τι πραγματικά συμβαίνει μέσα σου. Και τότε, μέσω της απλότητας θα ανακαλύψεις πως όλα σχετίζονται με τι πιστεύεις πως αξίζεις να έχεις στη Ζωή σου και τι επιλέγεις τελικά να υλοποιείς!

Να θυμάσαι πως μπορείς να υλοποιείς τα πάντα και πως εν δυνάμει τα πάντα είναι εφικτά. Αρκεί να πιστέψεις πως όλα αυτά σου αξίζουν και πως τα επιθυμείς πραγματικά! Πάντα να θυμάσαι πως όλα προέρχονται από τον Θεό και πως ο Θεός επιθυμεί να έχεις ό,τι ακριβώς επιθυμείς και εσύ!

Αγάπη και Φως

Χρυσάφη Μαρία
Αγγέλων Φως