fbpx

iStock_000007234383XSmall

– Χαίρομαι κάθε φορά που συναντιόμαστε και μιλάμε. Μετά νιώθω άλλος άνθρωπος.

Της χαμογέλασε, άνοιξε την Aγκαλιά του και εκείνη δεν έχασε την ευκαιρία! Έτρεξε και χώθηκε μέσα της. Πόση Aσφάλεια, Γαλήνη και Ηρεμία νιώθω!

– Τι θες σήμερα να συζητήσουμε;

– Να… Σκέφτομαι πόσα κάνουμε για την Αγάπη τελικά εμείς οι άνθρωποι! Κάθε μέρα παλεύουμε να αποδείξουμε ότι κάποιον Αγαπάμε! Είτε είναι φίλος, είτε σύντροφος, είτε γονιός, είτε παιδί και τελευταία εμάς. Στο όνομα της Αγάπης, έχουν γίνει πολλά! Έχουν γραφτεί τραγούδια, ποιήματα. Έχουν ζωγραφιστεί πίνακες. Έχουν γίνει πόλεμοι. Αλλά είμαι σίγουρη πως η Αγάπη δεν χρειάζεται κανέναν. Η Αγάπη δεν έχει ανάγκη από καμία απόδειξη ούτε επιβεβαίωση. Γιατί η Αγάπη απλά υπάρχει! Η δική μας ανασφάλεια είναι που μας βάζει να κάνουμε ό,τι κάνουμε. Επίσης αναρωτιέμαι με πόση ανιδιοτέλεια Αγαπάμε τελικά;

– Έχεις απόλυτο δίκιο. Η Αγάπη δεν χρειάζεται κανέναν. Η Αγάπη απλά υπάρχει! Υπήρχε πάντα και πάντα θα υπάρχει. Από εκεί ξεκινούν όλα και εκεί καταλήγουν!

– Νομίζω πως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσω κάποια πράγματα. Θα με βοηθήσεις;

– Μ’ αρέσει που πάντα ρωτάς, ενώ ήδη γνωρίζεις την απάντηση. Ξέρω όμως πως σου αρέσει να το ακούς. Οπότε σου λέω ναι! Θα σε βοηθήσω!

– Ωραία. Ακούω ανθρώπους να λένε, σε Αγαπάω παραπάνω από ότι Αγαπάω εμένα! Ίσως παλαιότερα να το είχα πει και εγώ αυτό. Αλλά η Α..λήθεια είναι όμως πως αυτό δεν γίνεται.

– Σωστά. Δεν γίνεται αυτό. Πώς γίνεται να Αγαπήσεις κάποιον περισσότερο από ότι Αγαπάς τον ίδιο σου τον εαυτό; Αφού όλα ξεκινάνε από εσένα και μετά απλώνονται σε όλο τον κόσμο, πώς γίνεται να Αγαπάς κάποιον πιο πολύ; Πάντα να θυμάσαι και να σκέφτεσαι πως ο Εαυτός σου είναι το Ανώτατο όριο! Οπότε αυτό είναι το μέγιστο που μπορείς να προσφέρεις στους άλλους. Οπότε να ρωτάς τον Εαυτό σου. Πόσο με Αγαπώ; Αν η απάντηση είναι για παράδειγμα 8, μέχρι εκεί μπορείς να Αγαπήσεις και να προσφέρεις παράλληλα!

– Πόσο ενδιαφέρον. Σε Ευχαριστώ! Να ρωτήσω όμως. Γιατί την λέμε αυτή την κουβέντα; Ότι σε Αγαπάω περισσότερο από τον ίδιο μου τον Εαυτό; Δεν νομίζω πάντως πως το λέμε για να δώσουμε έμφαση.

– Όχι… δεν το λέτε για να δώσετε έμφαση. Το λέτε, γιατί προσπαθείτε να πείσετε κάποιον. Αλλά ποιον;
– Τον ίδιο μας τον Εαυτό!

– Ναι. Έτσι είναι. Κλείσε τα μάτια και σκέψου αυτή τη φράση. «Σε Αγαπώ περισσότερο και από τον ίδιο μου τον Εαυτό! Πίστεψέ με!» Τι ακούς πίσω από τις λέξεις;

– Απόγνωση, αγωνία, ανάγκη για αναγνώριση, για αποδοχή, για επιβεβαίωση. Σαν να παρακαλάς τον άλλον για την Αγάπη που εσύ δεν μπορείς, δεν ξέρεις, δεν γνωρίζεις να δώσεις στον Εαυτό σου. Τελικά μπορούμε να Αγαπήσουμε με Ανιδιοτέλεια και Αληθινά;

– Φυσικά. Γιατί μέσα από την Ανιδιοτελή Αγάπη φτιάχτηκες εσύ και ο κάθε ένας από εσάς. Οπότε ναι. Μπορείτε να αγαπήσετε πραγματικά και ανιδιοτελή, μόνο όταν θυμηθείτε ότι Αγάπη Είστε! Και αυτό μπορείς να το πετύχεις όταν μάθεις, ή να το πω καλύτερα, θυμηθείς να Αγαπάς τον Εαυτό σου! Αγαπώντας και Τιμώντας περισσότερο τον Εαυτό σου, μπορείς να Αγαπήσεις όλο τον κόσμο!

– Σε Αγαπώ, γιατί με Αγαπώ! Σε Σέβομαι σημαίνει με Σέβομαι! Αυτό νιώθω ότι είναι το σωστό.

– Και έτσι είναι. Τόσο απλό είναι τελικά! Έχω κάτι να σου προτείνω. Μπορώ;
– Αφού την ξέρεις την απάντηση μου. Τι με ρωτάς; Σου αρέσει να με ακούς να σου λέω συνεχώς ναι;
– Ναι!

Γέλασαν και οι δύο δυνατά και σαν δυο μικρά παιδιά…

– Κάθε μέρα, βάλε στο πρόγραμμα σου 5 λεπτά, για να δουλεύεις πάνω στο θέμα «Αγαπώ τον εαυτό μου»! Μπορείς να βρεις για εσένα 5 λεπτά;
– Ναι. Φυσικά. Το Αξίζω! Γιατί σε Αγαπώ, σημαίνει Αγαπώ εμένα! Άρα για να μπορέσω να Αγαπήσω παραπάνω, Αληθινά και με Ανιδιοτέλεια τον άνθρωπό μου, το παιδί μου, τους γονείς μου, τους φίλους μου και τους ανθρώπους γενικότερα χρειάζεται να μάθω να Αγαπώ εμένα παραπάνω! Πόσο απλό! Πόσο ξεκάθαρο!

– Χαίρομαι που το βλέπεις έτσι. Χαίρομαι τόσο πολύ για εσένα!

– Πω πω! Πόσες φορές προσπαθούσα να αποδείξω ότι Αγαπώ κάποιον! Πολλές φορές σε καθημερινή βάση. Και αυτό ξέρεις είναι τόσο κουραστικό. Και αυτό γιατί έτσι μου έμαθαν. Ότι χρειάζεται να αποδείξω την Αγάπη. Λες και κάποιος μου το ζήτησε. Ενώ απλά θέλω να ζω ανάλαφρα, Αρμονικά, Ειρηνικά με την Αγάπη σαν φυσική κατάληξη και φυσική εξέλιξη της ίδιας μου της Ύπαρξης!
Ξέρεις τι άλλο έχω ακούσει; «Αν σου δείξω πόσο σε Αγαπώ, πώς νιώθω για εσένα, θα το πάρεις επάνω σου». Πόσος φόβος τελικά υπάρχει γύρω μας.
Επίσης, ψάχνουμε παντού την Στήριξη, την Αγάπη, την Αποδοχή μόνο και μόνο για να πείσουμε τον Εαυτό μας ότι όλα αυτά τα Αξίζουμε! Ναι. Αλλά τα αξίζουμε ούτως ή αλλιώς, γιατί πολύ απλά γεννηθήκαμε μέσα σε αυτά!
Πόσες φορές έτρεχα για ανθρώπους γύρω μου, για να δείξω απλά πως τους Αγαπώ και πως για μένα σημαίνουν πολλά! Ήταν φορές που άφηνα στην άκρη το πρόγραμμά μου, για να προσφέρω! Προσπαθούσα να πιέσω το πρόγραμμά μου, γιατί έτσι νόμιζα πως αποδείκνυα πόσο Αγαπώ τους ανθρώπους γύρω μου! Και ήταν φορές που και οι άλλοι απαιτούσαν να αλλάξω το πρόγραμμά μου, για να τους αποδείξω ότι έχουν για μένα Αξία και ότι τους υπολογίζω και τους Αγαπώ! Πόσος φόβος τελικά. Πόση ανάγκη για επιβεβαίωση.
Η Αλήθεια είναι όμως, πως πίσω από κάθε τέτοια προσπάθεια απλά προσπαθούμε να πείσουμε τους ίδιους μας τους Εαυτούς! Πίσω από όλα αυτά απλά κρύβεται η ανάγκη για απόδειξη, ηθική ικανοποίηση και κατευνασμό των φόβων μας. Σκέφτομαι, είμαι καλός άνθρωπος! Με Αγαπούν! Είμαι Ασφαλής! Με χρειάζονται. Αξίζω! Πόσος φόβος τελικά!

– Χαίρομαι που τα αναγνωρίζεις όλα αυτά. Απλά μην μένεις σε αυτά. Ό,τι έκανες το έκανες επειδή πίστευες πως αυτό είναι Αγάπη και πως αυτό Αξίζεις και είσαι! Ευχαρίστησε το παρελθόν σου! Γιατί έχοντας ζήσει αυτά, μπορείς να εκτιμήσεις πραγματικά. Γιατί πλέον μπορείς να αναγνωρίζεις και να Εκτιμάς την έννοια της Αγάπης όπως ακριβώς είναι!

– Πόσες φορές έχω γυρίσει πίσω σε μία σχέση, όχι από Αληθινή αγάπη, αλλά από φόβο – αγάπη. Ενώ αν είχα τη Δύναμη, να κοιτάξω απλά το μέσα μου, αν είχα το κουράγιο να ακούσω την Καρδιά μου θα είχα αποτρέψει τον εαυτό μου από πολύ πόνο. Η Καρδιά πάντα μας λέει την Αλήθεια! Το θέμα είναι αν εμείς είμαστε έτοιμοι να την ακούσουμε. Αν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτό που μας λέει. Πόσες φορές έχω γυρίσει πίσω, ή έχω δεχτεί έναν άνθρωπο πίσω επειδή πίστευα σε μία ακόμη ευκαιρία. Πως τώρα όλα θα αλλάξουν. Αλλά η Αλήθεια ήταν άλλη. Φοβόμουν. Φοβόμουν την μοναξιά. Ή το τι θα ερχόταν μετά. Και στο τέλος τι γινόταν; Πληγωνόμουν περισσότερο. Και όλα αυτά γιατί ξέχασα ή παρέλειψα ή εσκεμμένα δεν κοίταξα τα κίνητρα πίσω από τις πράξεις. Γιατί δεν άκουσα τι η Καρδιά είχε να μου πει.
Πόσες φορές είπα να φύγω από μία σχέση, αλλά δεν το έπαιρνα απόφαση. Σκεφτόμουν τι θα πει ο κόσμος. Φοβόμουν πως θα με χαρακτηρίσουν, τι θα σκεφτούν. Φοβόμουν τη συνέχεια. Φοβόμουν τη μοναξιά. Φοβόμουν εμένα. Γιατί δεν γνώριζα πόση Δύναμη είχα και έχω μέσα μου!

– Μην μένεις σε αυτά. Τώρα γνωρίζεις. Τώρα ξέρεις.
– Δεν μένω σε αυτά. Απλά συνειδητοποιώ και προχωράω. Σήμερα έμαθα και κάτι ακόμα.
– Τι;
– Σήμερα Αγαπώ τον κόσμο ακόμα παραπάνω! Γιατί σήμερα έμαθα να Αγαπώ εμένα, ακόμα πιο πολύ! Σε Ευχαριστώ για την βοήθεια.
– Είναι Χαρά μου, να κάθομαι δίπλα σου, να συζητώ μαζί σου και να σε βοηθώ. Εμείς οι δυο, είμαστε Ένα!

– Σε Αγαπώ, γιατί ξέρω να Αγαπώ εμένα! Σε Αγαπώ, σημαίνει με Αγαπώ!

Και έτσι απλά, ξάπλωσε μέσα στην αγκαλιά του και αποκοιμήθηκε…

Αγάπη και Φως

Χρυσάφη Μαρία
Αγγέλων Φως